BEBEĞİMİZİ NASIL GÜNEŞLENDİRELİM
- Güneş yüzünü göstermeye başladığı bu günlerde çocuklarımızın güneşin yararlı ışınlarından olabildiğince çok faydalanmasını sağlamalıyız. Yazın güneş sayesinde vücutlarında depolayacakları D vitamini, kış mevsimini daha sağlıklı geçirmelerine yardımcı olur.
- Öncelikle pencere-cam arkasından gelen güneşin çocuğumuza hiçbir faydası yok, unutmayalım!
- Bebeklerin ve Çocukların Güneşten Etkin Yararlanmaları ve Güneşin Zararlı Etkilerinden Korunmaları İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- İlk 3 ay bebeğimizi direkt güneşle temas ettirmekten kaçınalım.
- Güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde 11-15 saatleri arasında güneşe çıkarmayalım.
- Özellikle bebeklerimiz için güneşlenme süresi uzun olmamalı. İlk gün 2 dakikada sınırlı tutulmalı, sonraki günlerde süre yavaşça arttırılmalı ancak 30 dakikayı geçmemeli. Çocuklarda ise bu süre 45 dakikayı geçmemelidir.
- § Koruyucu kremler için çocuk hekiminizle görüşün. Bebeğinizin ve çocuğunuzun yaşına göre güvenilir markaların çocuklar için özel üretilen ve kimyasal içermeyen ürünlerini tercih etmelisiniz.
- Güneşe çıkarılırken UV korumalı kısa kollu özel kapalı mayo giydirilmelidir, baş ve gözleri korumak için şapka ve mümkünse uygun gözlük kullanılmalıdır.
- Plaj veya piknik gibi ışığın yoğun olduğu yerlerde mümkün olduğunca gölgelik yerleri tercih etmelisiniz, En önemlisi de güneşin altında uyutulmamalıdır.
- Bebeklerin çok fazla sıcaktan bunalmaması için sadece el ve ayaklarını güneşlendirmek de yararlı olacaktır.
- Açık havada geçirdikleri zamanlarda bol sıvı almalarına dikkat etmelisiniz.
- Güneş sonrası cildimizi onarıcı losyonlar (benim favorim Tıbbi Papatya Yağı J ) kullanabilirsiniz.
Uzm Dr Melek Özbenli Yücel