KALÇA ÇIKIĞI - GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ (GKD) TARAMASI
KALÇA ÇIKIĞI - GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ (GKD) TARAMASI
Kalça çıkığı ya da gelişimsel kalça displazisi bebeklerde ve küçük çocuklarda kalça ekleminin düzgün şekilde gelişmemesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) kalça ekleminin stabil olmayışından, tam çıkığa kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen bir ortopedik sorundur.
Gelişimsel kalça displazisi yenidoğan bebeklerde en sık görülen kas-iskelet sistemi problemlerinden biridir. Erken tanı ve tedavi ile çoğu çocuk herhangi bir problem yaşamadan normal olarak gelişebilir. Tedavide geç kalınması durumunda ise ömür boyu süren kalça problemleri ile karşı karşıya kalınır.
KALÇA ÇIKIĞI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Kalça çıkığı kızlarda erkeklerden daha sık görülür. Ancak erkek bebeklerde de görülebildiği için düzenli kontroller her iki cins için de önemlidir. Kalça displazisi riskinde artışa neden olan diğer faktörlerden bazıları;
· İlk gebeliklerden doğan bebekler
· Çoğul gebelikler
· Doğumda makat pozisyonunda geliş
· Ailede kalça çıkığı varlığı
· Oligohidramnioz yani amniyon sıvısının az olması
· Kundak yapılmış olması
Bebeklerde kalça çıkığı durumunda herhangi bir belirti görülmeyebilir. Bu sebeple düzenli doktor kontrolleri erken tanı için gereklidir.
BEBEKLERDE KALÇA ÇIKIĞI TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?
En yaygın olarak kullanılan tarama yöntemi kalça eklemlerinin fiziksel muayenesidir. Doktorunuz her bebek muayenenizde bunu kontrol edecektir. Bu sebeple düzenli doktor kontrolleri erken tanı için önemlidir. Şüpheli durumlarda Kalça Çıkığı tanısını doğrulamak için görüntüleme testleri yapılabilir. Bu amaçla 3 aylıktan küçük bebeklerde kalça ultrasonu yapılırken, daha büyük bebek ve çocuklarda kalça ekleminin direkt grafisi çekilir.
Erken tanı ve tedavi için her yenidoğana rutin olarak 1.ay -3.ay arasında Kalça Ultrasonu çekilmesini öneriyoruz.
Merkezimizde Kalça Ultrasonu çekimi yapılmaktadır.