YENİDOĞAN TARAMA TESTLERİ- TOPUK KANI NEDİR
YENİDOĞAN TARAMA TESTLERİ- TOPUK KANI NEDİR?
Yenidoğan tarama testleri ile hayatın ilk aylarında belirti vermeyen, ilerde bebek için ciddi sonuçlar doğurabilecek doğumsal hastalıkların tespiti amacıyla yapılır. Yenidoğan tarama testleri sonucunda, tanı konulduğunda ise; bu hastalıklara karşı vakit kaybedilmeden koruyucu tedavi uygulanarak, tam bir iyileşme sağlanabilir veya hastalığın belirtileri ve olumsuz etkileri azaltılabilir. Bu testlerde, kan genellikle topuktan alındığından; bu tarama testleri, sıklıkla “topuk testi” olarak anılır. Buna karşın, damardan kan alınarak da yapılmaları mümkündür.
Yenidoğan Tarama Testleri Nelerdir?
Günümüzde, tüm gelişmiş ülkelerde yenidoğan tarama testleri standart bir tarama uygulaması halindedir. Ülkemizde de, Ulusal Neonatal Tarama Programı kapsamında;
· FENİLKETONÜRİ (FKU)
· BİYOTİNİDAZ EKSİKLİĞİ (BE)
· KONJENİTAL HİPOTİROİDİ (KH)
· KİSTİK FİBROZİS (KF)
olmak üzere dört hastalığı tarayan yenidoğan tarama testleri yapılmaktadır.
Böylece bu hastalıklara erken tanı konulup hemen tedavisi başlanarak bebekte kalıcı sekel ve sakatlıklara neden olması engellenebilmektedir.
Bu testler 2 kez alınır. İlk test doğum sonrası ilk 72 saat içerisinde doğum yaptığınız merkezde alınmalıdır, 2.testi ise ilk 10 gün içinde doğum yaptığınız hastanede ya da aile sağlığı merkezinde alınabilir. Bu testler alınıp sağlık bakanlığına gönderilir. Sonuçlar için anormal bir değer izlendiği taktirde bakanlık yetkilileri size ulaşıp bilgilendirerek sağlık kurumuna yönlendirme yapacaktır.