Meme problemleri tanı ve tedavisi
Bir kadın için meme, hastalık ve sağlık dönemlerinde çok önemlidir. Memenin esas fonksiyonu süt salgılamak ve bebeğin beslenmesini sağlamaktır. Kadının farklı dönemlerinde, farklı hormonların etkisinde kalarak bazı değişikliklere uğrar. Bu değişikliklerin etkisiyle kadınlarda birtakım şikâyetlere ve hastalıklara sebep olur.
Doğumsal bazı bozukluklar: Bunlar memenin tek taraflı ya da çift taraflı olmaması, meme başının olmaması, ikiden fazla meme ve meme ucunun olması (aksesuar meme) gibi bozukluklardır.
Hormonal sebeplerle: Erken ergenlik gelişmesi, ergenlikte fazla ve hızlı büyüme, erkeklerde tek veya iki taraflı büyüme (jinekomasti), ileri derecede meme büyümesi (gebelikte dev meme) gibi hastalıklar oluşabilir.
Herhangi bir belirti bulunmayan kişilerde, kanser gibi hastalıkları bulmak için yapılan test ve muayenelere tarama adı verilir. Meme kanseri ne kadar erken yakalanırsa tedavi şansı o kadar yüksektir. Amaç, kanserlerin belirtilere yol açmadan önce bulunmasıdır.
Meme Kanserinin Erken Tanı İlkeleri
Mamografi
Klinik meme muayenesi
Meme bilinci ve kendi kendine meme muayenesi
Meme Kanseri Şüphesi Varsa Tanı Yöntemleri
Mamografiler, meme ultrasonu, duktografi, biyopsi, ince iğne aspirasyon biyopsisi, stereotaktik kalın iğne biyopsisi, cerrahi biyopsi, biyopsi laboratuvar testleri,gen düzeni testleri
Meme Kanseri Belirtileri
- Kitle
- Meme başı değişiklikleri ve akıntı
- Ciltte çekilme
- Deride kızarıklık veya portakal kabuğu görüntüsü
- Koltukaltında ele gelen kitle
Meme Kanserine Neden Olan Riskler (Değiştirilemeyen Riskler)
- Kadın olmak
- 50 yaş üstünde olmak
- Ailede meme kanserli bir ya da birden fazla kişinin olması
- Adet yaşının 12 yaşından erken olması
- Menopoz yaşının 55 yaşının üstünde olması
- Başka bir sebepten ışına maruz kalma
- Meme kanseri yapan genlerin mevcut olması
Meme Kanseri Tedavisi
- Cerrahi tedavi: Artık geçmiş yıllardaki gibi tedavide memenin hepsi alınmamaktadır. Kanserli kısım, çevrede sağlam doku bırakılacak şekilde alınır, koltukaltında lenf bezi sıçraması varsa koltukaltı lenf bezleri alınır. Bazı durumlarda meme alınması (mastektomi) gerekebilir. İlerlemiş meme kanserlerinde kemoterapi ameliyat öncesi döneme alınarak tümör küçültülür ve meme korunmaya çalışılır.
- Kemoterapi: Hastalığın evresine, hastanın yaşına, tümörün özelliklerine göre yapılır.
- Hormon tedavisi: Tümörün östrojen ve progesteron reseptör özelliklerine göre ilaç seçilir.
- Işın tedavisi: Meme korunan hastalarda mutlaka kalan dokuya ve koltukaltına sıçramış hastalarda koltukaltına uygulanır. Kemik metastazlarında (kemiğe yayılmada) yayılan bölgeye uygulanabilir.
- Meme problemlerinin tanı ve tedavisi için jinekolojik muayeneler gibi memenin de periyodik muayene ve usg takipleri önemlidir. Özellikle 40’ lı yaşlardan itibaren ve ailede meme hastalıkları öyküsü varsa daha erken meme takiplerine başlamak gerekir.