İdrar Kaçırma ve Tedavi Yöntemleri
Normal günlük işler sırasında, ani ve istemsiz, gülme ve hapşırma eylemlerinde idrarın idrar yolundan dışarı çıkışına “idrar kaçırma” denir.
Vücut, böbreklerden gelen idrarı mesanede biriktirir. Bayanlarda mesane rahmin altında yer alırken, erkeklerde bağırsakların önündedir. İdrar birikmesi sonucu mesane dolduğunda beyine sinyal gider ve mesanede biriken idrar kişiyi zorlayacak konuma geldiğinde beyin tuvalete gitmek için uyarır. Böylelikle mesane boşaltımı sağlanır.
İdrar kaçırma sebepleri; Kalıtımsal nedenler, idrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar, mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, mesane taşı, hormonsal değişimler(menopoz), zor doğumlar, doğum sayısının fazla olması, beyin fonksiyonlarında yavaşlamaya neden olan hastalıklar, vajinada genişleme vb. sebepler olabilir.
İdrar kaçırmaya yol açan sebepler saptanarak, ilk olarak egzersizler ya da ilaç tedavisi denenir.
Egzersiz, idrar kaçırmanın nedeni araştırılması sonrası hastalarda öncelikli olarak başvurulacak yöntemdir. Hastanın, kaslarını doğru olarak kasması öğretilip, çalışması istenir. Bu tekniğe ”kegel egzersizi” ismi verilir.
Egzersizin işe yaramayacağı, rahatsızlığın ilerleyen aşamalarında ameliyat tercih edilmelidir. Bu ameliyat 30-45 dk kadar sürmektedir ve sorunun çözülmesi durumu %95 oranında etkili olmaktadır. Ayrıca herhangi bir iz olmadan cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir.
Diğer bir yöntem ve günümüzde en gelişmiş ve tercih edilen, idrar kaçırmalarda fotona jinekolojik lazer uygulamalarıdır. Ameliyatsız bir tedavi yöntemidir. Ameliyata göre daha kolay ve alternatiftir.. Hasta için daha kolay anestezisiz, dikişsiz, hastanede yatış gerektirmeyen bir tedavi şekli olan jinekolojik lazer uygulamalarıyla uygun hastalarda çok güzel sonuçlar elde edilmektedir. Kliniğimizde Fotana Lazerle idrar kaçırma ve vajen daraltma işlemlerine yönelik jinekolojik lazer uygulamaları yapılmaktadır.