Aşağıda Tectxon'da en sık sorulan soruların yanıtlarını bulacaksınız. Bu sayfaya sürekli olarak en çok sorulan soruyu ekliyoruz, bu nedenle bir sorunuz varsa ve cevabınızı görmüyorsanız, info@linakadinsagligi.com adresinden bize e-posta göndermekten çekinmeyin.
Doğal yöntemle çocuk sahibi olamayan çiftlerde uygulanan yardımcı üreme tekniğidir tüp bebek. Bir yardımcı üreme tekniği olan tüp bebek tedavisi; sebebi bilnmeyen kısırlıklar, ileri anne yaşı, azalmış yumurtalık fonksiyonları, yumurtlama bozuklukları, erkeklerde sğerm sayısının azlığı ve kalitesinin düşüklüğü, obezite gibi metabolik hastalıklar yüzünden çocuk sahibi olamayan çiftlere çocuk sahibi olma imkanı sunar
Günümüzde en sık tercih edilen kısırlık tedavisi olan tüp bebek tedavisinde kadındaki yumurta hücreleri ilaç ve iğnelerle büyütüldükten sonra özel bir ultrason cihazıyla toplanır daha sonra erkekten alınan spermler ile laboratuar ortamında döllenir. Döllenme sağlıklı bir şekilde tamamlandıktan sonra yumurtanın bölünme sürecine başlar ve embriyo adı verilen yapıya dönüşmesi beklenir. Daha sonra embriyonun üç ile beş gün bölünme süreci takip edilir. Üçüncü veya beşinci günde anne rahmine yerleştirilir. Özetle, tüp bebek yöntemi, her hastaya özel olarak seçilen ilaç şeması dahilinde yapılan yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması, yumurtaların sperm ile döllenmesi (mikroenjeksiyon) ve oluşan embriyo(ların) nakli (embriyo transferi) aşamalarından oluşur.
Hastalarımıza yaptığımız ilk değerlendirme sonrasında, her hastanın bireysel özelliklerine, yaşına ve yumurtalık rezervine göre, kişiye özel tedavi protokolünü belirlenir. Bu nedenle adet öncesi dönemde bazı hastaların, kendilerine uygun görülen ilaç tedavi protokolü kapsamında ilaç kullanmaları gerekebilmektedir. Bazı hastalarda ise adet ile brlikte tedaviye başlanır. Adetten itibaren yaklaşık 10-12 gün ilaç kullanımı sonrası yumurta toplamı işlemi gerçekleşir. Daha sonra transfer işlemi 3 ile 5 gün içinde gerçekleşir. Dolayısıyla ortalama 14-17 gün sonrasında tüp bebek tedavisi ve işlemleri bitmektedir. Transfer sonrası 12. günde gebelik testi yapılır.
Tüp bebek tedavisi her yaşta yapılabilir. Fakat başarı oranı 35 yaşından sonra özellikle 37 yaş sonrasında yaşa göre azalma göstermektedir. Fakat yeni gelişen teknojiler ve tedavilerle 40 yaş üstü hastalarda bile yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler vardır. Bunların başında kadın yaşı gelmektedir. Diğer faktörler ise: yumurtalık rezervi, spermlerin durumu, tüplerin fonksiyonu, eşlik eden hastalık olup olmamasıdır. Tüp bebek tedavisinde bütün süreçler sağlıklı ilerlese bile ilk denemede gebe
kalma şansı %35-40 civarındadır. Tekrarlayan tüp bebek denemelerinde şans artar. Kadın yaşı arttıkça ise tüp bebek başarısı düşer. Yaş 42-43 ‘ü geçince başarı %5-10’u geçmez.
Kliniğimizde her türlü tüp bebek tedavisi yapılıyor. Fakat tüp bebeğin işlemleri olan yumurta toplama ve embryo transferi doktorlarımız tarafından anlaşmalı laboratuarlarda yapılmaktadır.
Tüp bebek kararı verildikten sonra stresten uzak durmak ve olumlu düşünmek ilk yapılması gerekenler arasındadır, bu süreçte, sigara ve alkolden uzak durmak gerekmektedir. Morali yüksek tutmak tüp bebek tedavisinde başarıyı arttırmaktadır.