
Ateşli Çocuğa Yaklaşım
ATEŞ
Biz çocuk doktorlarının en sık karşılaştığı şikayetlerin başında “Ateş” gelir. “Yüksek ateş” dediğimiz 38 derece üstünde ölçülen vücut ısısı olarak tanımlanabilir. En sık nedeni vücuda giren çeşitli mikroplara karşı bağışıklık sisteminin vermiş olduğu tepki sonucu vücut ısısının yükselmesidir.
Ateşli bir çocukta önemli olan noktalar şunlardır;
1.YAŞ: Eğer ateşli bebeğiniz yenidoğan döneminde veya 3 aylıktan küçük ise beklemeden mutlaka en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
2. ATEŞE EŞLİK EDEN DİĞER BULGULARIN VARLIĞI: Çocuğun yaşına bakılmaksızın bilinç bulanıklığı, nefes alma güçlüğü , morarma ,aşırı kusma ve ishal ,vücutta oluşan özellikle mor renkli döküntüler varsa veya daha önce ateşli havale geçirme öyküsü var ise yine zaman kaybetmeden sağlık kurumuna başvuralım.
Bunların dışındaki olağan durumlarda ve çocuğumuzun keyfi ,neşesi, aktivitesi yerindeyse, ateş evdeki tedaviye yanıt veriyorsa ve ateşi dirençli seyretmiyorsa evde müdahele edip bekleyebiliriz.
PEKİ NE YAPALIM?
· Önce ortamın ısısını düşürelim ve çocuğumuzun üzerindekileri çıkaralım.
· Çocuğumuzun bol sıvı almasını sağlayalım, çocuğa sevdiği sağlıklı içeceklerden içirelim eğer emiyorsa sık sık emzirelim.
· Çocuğumuza ılık su ile duş aldıralım.
· Bunlara rağmen Çocuğumuzun ateşi düşmüyor veya hızla yükselmeye devam ediyorsa doktorumuzun daha önce önerdiği uygun ateş düşürücüden uygun dozda içirelim.
Ateşi düşmüyorsa, dirençli bir şekilde 39C üstünde seyrediyorsa veya sık sık yükseliyorsa ateş odağının saptanması ve gerekli tedavinin başlanması açısından uygun zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvuralım . UZM DR MELEK ÖZBENLİ YÜCEL